AYVALIK İSTİKLAL İLKOKULU TARİHÇESİ

26.10.2017 1784

İstiklal İlkokulu Tarihçesi

Osmanlı İmparatorluğu zamanında Ayvalık’ta Rumlar oturduğundan buralarda resmi Türk okulları yoktu.

İlk olarak 1923 yılında Ayvalık Kaymakamı olan Azmi Bey’le Maarif Müfettişi Hacı Bekir Efendi tarafından 3 dershaneli bir kız okulu olarak, bugünkü İstiklal İlkokulu öğretime başladı. Okulun idaresi, Havran’ dan naklen gelen Müşerref Hanım’a verildi.

1923-1924 ders yılında okul, Devre-i Ula, Devre-i Mutavassıfa ve Devre-i Aliye olmak üzere,3 devreye ayrılarak, öğretimine devam etti. Devreler ikişer şube olduğundan, okulda 6 sınıf öğrenim görüyordu.

Ders yılı tatilinde İzmir emrine verilen Müşerref hanımın yerine Başöğretmenliğe Bezmi Alem Sultanisi mezunlarından Meliha ARTUR tayin edildi.

1924-1925 öğretim yılında diğer okullar gibi 5. Sınıfa çıkarıldı. Adı numune okulu oldu. 1926-1927 öğretim yılında da numune teşkilatı diğer okullardan kaldırıldığı gibi bu okuldan da kaldırıldı. Tevhid-i Tedrisat kanunu gereğince kız okulu vasfını bırakarak erkek ve kız öğrencilerin birlikte okuması sağlandı.1928 yılında sınıf usulü uygulandı.1929-1930 yılında halk dershanesi açılarak 216 hanıma yeni alfabe öğretildi.

1939 yılındaki Dikili depremi ile okul hasara uğradığından, 1940-1941 öğretimini çift öğretim olarak Cumhuriyet İlkokulu’nda gördü. Okul binası onarıldıktan sonra tekrar okula geçildi.5 Ekim 1944 tarihindeki Ayvalık depreminde okulun her iki binası büyük hasara uğradı. Kasım ayında okul tekrar Cumhuriyet İlkokulu’na taşınarak orada çift öğretimle eğitim-öğretimini sürdürdü. Bu süre içerisinde Başöğretmenliği vekaleten Zeynep Sungan TEKİN yürüttü.

Bina Kızılay tarafından onarıldıktan sonra 10/12/1946 tarihinde tekrar binaya geçildi. Başöğretmenliğe Ali ZENGİ getirildi.19 Mart 1953 tarihindeki depremde okul tekrar hasara uğradı. Dinlenme tatili olduğundan can kaybı olmadı. Bina öğretim yapılmayacak duruma geldiğinden Gazi İlkokulu’nda öğretimini sürdürdü. Kızılay tarafından camiye bakan bina yeni olarak yapıldı. Diğer bölüm onarıldı.2 yıl sonra Gazi İlkokulu’ndan şimdiki yerine taşındı. O tarihten beri öğretimini burada sürdürmektedir.

1997-1998  eğitim-öğretim yılında İlköğretime dönüştü.

8 Aralık 2002 akşam saat 18.50’de okulun üzerine Çınarlı cami minaresi düşmüş, Öğretmenler Odası, Müdür odası ve 1/A sınıfı çok büyük hasar görmüştür.10 Aralık günü 7. ve 8. Sınıflar İstiklal İlköğretim Okulu’nda diğer öğrenciler Gazi İlköğretim Okulu’nda eğitimlerine devam etmişlerdir.

2012-2013 eğitim-öğretim yılından itibaren okul dönüşümleri sonucu İstiklal İlkokulu olarak 1 müdür,1 müdür yardımcısı, 6 sınıf öğretmeni, 1 okul öncesi öğretmeni ve 1 yardımcı hizmetli kadrosuyla hizmet vermektedir.